SCD chléb z banánové mouky

Co na SCD chléb potřebujeme:

  • 7 vajec velikosti M
  • 110g banánové mouky (z plodů banánů, neutrální chuť)
  • 50g namletých ořechů (mandle, vlašské, kešu)
  • 100ml kokosového oleje na vaření
  • 1/2 cibule (může nebo nemusí být, dodá chuť chlebu, pro začátečníky lepší vynechat)
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 lžička sody
  • špetku drceného kmínu
  • dýňová semínka na ozdobu

Postup:

Oloupeme a nakrájíme cibuli na kostičky. Na pánvi s trochou oleje (dle vaší libosti – řepkový, slunečnicový, kokosový nebo sádlo) ji osmahneme dozlatova. Dáme stranou. Připravíme si 7 ks vajec. U všech oddělíme žloutky od bílků. Zvlášť do vyšší mísy bílky, do druhé širší mísy žloutky. Vymícháme si pomocí ručního šlehače na vysoký výkon bílky do tuha. Zhruba 5 minut. Přidáme trochu soli, aby nám bílky nespadly. Do vyšlehaných bílků vmícháme 110g banánové mouky, nejdříve jen ručně zamícháme metlami na šlehači a potom na nízký výkon promícháme. Do mísy, s oddělenými žloutky, přidáme rozpuštěný vychladlý kokosový olej, 50g namletých ořechů, osmaženou cibuli, 1 lžičku jedlé sody, 1,5 lžičky soli, drcený kmín. Zamícháme šlehačem na střední výkon. Opatrně stěrkou přidáme vyšlehaný tuhý sníh s banánovou moukou. Těsto na chleba nalijeme do silikonové formy, ozdobíme dýňovými semínky a dáme do trouby. Nastavíme troubu na 170° horký vzduch. Chleba dáme do trouby a pečeme 15 minut, poté snížíme teplotu na 150° a pečeme dalších 30 minut. Chléb vyndáme z trouby, za chvíli přesuneme z formy na mřížku. Chléb nám vydrží v pečícím papíru v chladu i čtyři dny. Nemusíme dávat do lednice.

Video recept:

 

Jak to začalo:

V roce 2014 jsem se dozvěděla, že nemohu jíst lepek. Musela jsem přejít na bezlepkovou stravu, ale nenašla jsem bezlepkový chléb, který by mému tělu vyhověl. Jediný chléb, který mi dlouhodobě vyhovuje a cítím se po něm dobře je SCD chléb. Začala jsem s recepty na chléb od Marky z uzdravtesejidlem.cz, ale chléb mi nešel udělat tak, aby byl vysoký, měkký a aby mi chutnal. Až když jsem se dostala s dcerkou do léčebny, kde nám vyšly vstříc a vařily pro nás pro zlepšení zdravotního stavu SCD stravu, tak mi kuchař  napověděl, jak udělal chléb, který mi u nich chutnal. Já si ho doma trochu vylepšila a vznikl tento recept. Konečně zas mám doma dobrý chleba, sice není z kvasu, ani z droždí, ale mně chutná.